4 tips inför presskonferens

1. Inför varje presskonferens

Förbered dig alltid noga inför varje presskonferens. Ju mer du har förberett dig desto säkrare kommer du att känna dig i din roll under hela presskonferensen. Sätter du de första minutrarna påverkas självkänslan och du blir tryggare, vilket ofta medför att resten av presskonferensen kommer att glida på mer obehindrat.

2. Hur du agerar och kommunicerar

Agera och kommunicera alltid lugnt, sansat och ödmjukt, under en presskonferens. Var medveten om att nervositet i regel gör att du talar snabbare. Även andningen blir snabbare. Det resulterar i att du kommer att känna dig ännu mer stressad.

Ta några ordentligt djupa andetag före och under presskonferensen. Det lugnar och stabiliserar samtidigt som det ger dig några extra sekunder att reflektera över frågan du just fått. Hur och vad du svarar är avgörande för att döda en story och undvika nya löpsedlar. Det ökar också din trovärdighet när du påvisar lugn och tar den tid du behöver.

3. Fokusera på en punkt

Ett bra tips är att hitta en punkt i rummet som du kan fästa blicken på. Kom gärna en stund före journalisterna. Ägna punkten några minuter och få in andningen. Visualisera en positiv målbild för ditt framträdande under presskonferensen – hur du vill att den ska sluta. Lämnar du rummet före insläpp av journalister för att sedan komma tillbaka när alla är samlade – zooma in din punkt ett par minuter och få in andningen igen. Upprepa proceduren när du behöver. Punkten finns där för dig under hela preskonferensen.

4. Viktigt hjälpmedel.

De obligatoriska vattenglasen som alltid står framställda vid en presskonferens kan synas som en banal bisak, men faktum är att vattenglaset kan vara ditt viktagaste stöd och hjälpmedel. Nervositet i samband med presskonferens är helt naturligt och man blir lätt torr i munnen. Ta en mun vatten när du behöver så att du inte hamnar i ett massa harklande. Det kan öka din nervositet.

Titta på glaset i bland – stäm av andning och om du har börjat prata fortare. Bra att tänka på är att ofta när man känner sig nervös så syns det faktist inte utåt.

Behöver du extra tid innan du svarar på någon av journalisternas frågor eller behöver du lugna insidan – smutta på vattnet. Det ger dig både några extra sekunders paus att reflektera över ditt svar och möjligheten att hantera din nervositet.

Små hjälpmedel som ett glas vatten kan göra stor skillnad i en situation där du behöver ha is i magen.

Glas vatten

OBS! Glöm inte att det är helt normalt att bli nervös när du har en stor hungrig journalistkår framför dig.

De här råden är också användbara i samband med intervju. Det är lika normalt att bli nervös inför en intervju när du vet att mycket står på spel.

4 tips hur man lyckas med en pudel

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: