Fakta från undersökningen ”AI bortom hypen”

I undersökningen ”AI bortom hypen” genomförd av Novus sommaren 2019, på uppdrag av Sveriges chefsorganisation Ledarna, i samarbete med forskningsledaren Joakim Wernberg, Entreprenörsforum, har totalt 5 486 intervjuer genomförts med chefer på olika nivåer. En undersökning som lyfte fram hur viktigt chefs- och ledarskapet är för att lyckas med att integrera den nya och alltmer avancerade tekniken i vår dagliga verksamhet.

Nästan hälften, 48 %, av de 5486 intervjuade cheferna tror att AI (artificiell intelligens) kommer att påverka nästan alla jobb som finns i dag, men bara automatisera en liten del av jobben. 23 % av de tillfrågade tror inte alls att majoriteten av de arbeten som finns i dag kommer att påverkas av AI. 18 % av de tillfrågade cheferna tror att AI kommer att ersätta människor och automatisera en stor del av jobben som finns i dag.

Chefer inom den kunskapsintensiva tjänstesektorn anser i störst utsträckning att AI kommer att förändra arbetsmarknaden, medan Chefer inom byggsektorn tycks ha minst förväntningar på AI:s påverkan. De har genomgående varit mer skeptiska till AI-teknikens påverkan på deras arbetsplatser.

Resultatet av undersökningen förstärker bilden av att svenska företag och organisationer i praktiken generellt sett är i ett tidigt stadium av implementering av AI. 17 % av de tillfrågade cheferna verkar på en arbetsplats där man helt eller delvis arbetar med datainsamling och dataanalys, ett måste men långt ifrån tillräckligt för AI-tillämpningar. Endast 14 % av cheferna anger att det bedrivs pilotprojekt med AI inom deras verksamheter. 11 % chefer svarar att det finns anställda eller konsulter som arbetar med att införa AI på arbetsplatsen. Bara 7 procent chefer svara att en strategi finns för hur AI ska implementeras på arbetsplatsen och så få som 6 procent av cheferna svarar att det planeras eller genomförs utbildning för att medarbetarna ska kunna använda AI i sitt arbete. Att ta med sig är att frågan troligen ligger på högsta ledningens verksamhetsagenda och inte kommunicerats eller delegerats ut i organisationerna ännu.

Tänkvärt är att både AI-upptagningen och implementeringsarbetet inom många organisationer och deras verksamheter befinner sig  på ett tidigt stadium. Hur snabbt det kommer att ske en förändring beror på respektive ledning och organisation. Den digitala tekniken och AI är här för att stanna och ta oss till ständigt nya utvecklingsnivåer…

All förändring drivs av människor och i all förändring finns det ledare som kan påverka i vilken riktning utvecklingen går .


Andreas Miller, Förbundsordförande, Ledarna – Sveriges Chefsorganisation

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: